вівторок, 14 квітня 2020 р.


Доброго дня, дорогі учні 10 класу!
Пропоную наступний матеріал
 за темами уроків  492-494  від 14 квітня 2020 
«Практична робота. Догляд за овочевими культурами»
Уважно прочитай матеріал та  виконай завдання!

При догляді за овочевими культурами дуже важлива якість грунтів. Сьогодні ми з вами повторимо, що таке грунт, що впливає на якість грунту та як зберегти грунт чистим.
Але спочатку треба виконати тестові завдання (вкажи вірну відповідь)
1. Грунт – це ...
а) верхній пухкий шар землі;    б) гірська порода;    в) тіло, створене руками людини.
2. Основна властивість ґрунту – ...
а) родючість;    б) текучість;    в) розчинність.
3. Що темніший ґрунт, то більше в ньому...
а) повітря;   б) перегною;    в) води.
4. Вкажи, що не входить до складу ґрунту.
а) вода, повітря, мінеральні речовини, ;
б) крохмаль, борошно, цукор;
в) пісок, глина, перегній.
5. Про що свідчить дослід, зображений на малюнку?
а) у ґрунті є повітря;
б) у ґрунті є вода;
в) ні про що це не свідчить.
6. Чим грунт відрізняється від гірської породи?
а) кольором   б)пластичністю    в) родючістю
    7. Основою для формування грунту є
а) гірська порода  б)сонячне тепло    в) рослини і тварини

     8. Родючість грунту залежить від вмісту в ньому
а) повітря   б)гумусу    в) гірської породи
     9. Численні тварини, що живуть у грунті його
а) удобрюють  б)розпушують    в) насичують вологою
   10. Найродючішим грунтом у світі вважають
а) супісок   б суглинок)    в) чорнозем


Щоб вирощувати гарні врожаї ми повинні мати чисті родючі грунти. Тому питання охорони грунтів дуже важливе. Навіть на карантині ви можете долучитися до охорони природи. Займися роздільним сміттям вдома, бо пластик дуже забруднює грунти, чим ускладнює вирощування гарних врожаїв.
Прочитай матеріал про шкідливість пластикового посуду.
Кожен житель Землі використовує в середньому близько 500 пластикових пакетів на рік.
Утилізація пластика  стала однією з причин глобального потепління.  Ця упаковка становить близько 10 % всього сміття, виробленого людством, а спалювання її веде до величезних викидів в атмосферу парникових газів. Природний розпад поліетилену та інших пластиків забере століття, оскільки у природі немає бактерій, здатних переробляти  такі сполуки.
Також численні дані досліджень говорять про шкоду пластикових пляшок, харчових контейнерів та інших предметів, з якими жителі Землі щодня стикаються в побуті. Так, тривале зберігання продуктів харчування в пластиковій упаковці приводить до запальних процесів в шлунково-кишковому тракті і навіть масових отруєнь.

Обговори з батьками проблему забруднення грунту. Поміркуй над тим, як ти можеш долучитися до охорони грунтів

Пропоную переглянути матеріал щодо впливу температури на посіви овочевих культур
Температурний режим.
Дотримання оптимального температурного режиму – обов’язкова умова вирощування високоякісної розсади і овочів у відкритому і закритому ґрунті. Відхилення від оптимальних значень температури повітря і ґрунту сповільнюють або затримують ріст та розвиток рослин, спричиняють відмирання листків, обпадання бутонів, квіток і зав'язі. При значному порушенні теплового режиму рослини цибулі у дворічній культурі утворюють квітконосну стрілку і не формують товарної цибулини, раніше формуються квітконоси у рослин салату, шпинату, редиски. При сівбі насіння у холодний грунт затримується 9 поява сходів, знижується польова схожість, зріджуються сходи. Розсада, висаджена у холодний грунт, не приживається. Сприятливий температурний режим у відкритому грунті залежить від дотримання оптимальних строків сівби насіння і садіння розсади. У закритому грунті оптимальний температурний режим створюється за рахунок штучних джерел тепла і сонячної енергії (парниково-тепличний ефект). Для вимірювання температури повітря користуються
В теплицях термометри встановлюють на рівні основної маси листя рослин, у парниках – на висоті 5-10 см від поверхні грунту в середній частині парника. За вимогливістю до тепла овочеві культури поділяють на 4 групи:
І група – морозо- і зимостійкі: щавель, ревінь, хрін, озимий часник, цибуля батун, цибуля шніт, цибуля багатоярусна, спаржа, острогін;
ІІ група – холодостійкі: капуста, морква, буряк столовий, петрушка, селера, редиска, редька, пастернак, салат, шпинат, кріп, гірчиця салатна, горох, боби, цибуля ріпчаста, цибуля шалот;
ІІІ група – тепловимогливі: помідор, перець, баклажан, огірок, кабачок, патисон, крукнек;
ІV група – жаростійкі: кавуни, диня, гарбузи, квасоля, кукурудза цукрова.
Дай відповідь на питання
1. Чи важливо дотримуватися температурного режиму при вирощуванні овочів та фруктів?
2. На які групи поділяються рослини за вимогливістю до тепла?

Хвилинка –  цікавинка



Вправа «Сортування»
Систематизуйте винаходи за розділами:
1 група – корисні винаходи;
2 група – чудернацькі винаходи;
3 група – «смачні» винаходи;
4 група – винаходи, що можуть зашкодити здоров’ю людини;
5 група – корисні винаходи;
6 група – досягнення українців 

Інформація для вчителя
Окуляри  з воронками для закапування очей
В Японії існує «Товариство Чіндогу», засновником якого став журналіст Кенджі Кавакамі. Слово «догу» означає пристосування, інструмент, а слово «чин» дивний, незвичайний. Таким чином, фраза «чіндогу» перекладається як «незвичайні пристосування». До такого пристосування можна віднести окуляри для закапування очей з воронками на лінзах.
Туфлі для жінок-водіїв
2011 року. Тайванський винахідник    Джанг Ен Шен запропонував робити  туфлі зі змінними каблуками задля жінок водіїв, яким зручніше водити машину без  підборів. Такі каблуки можна замінити на вищі чи нижчі.
Їстівні склянки
Дуже популярним видом морозива є морозиво в ріжку або у вафельному стакані адже стаканчик можна зїсти, він такий смачний. А що, якщо зробити і склянки для рідини їстівними? Цією метою задалася американська компанія «Джелло», яка і зробила те, що планувала смачні склянки, які можна з'їсти після того, як все випито. Загалом, ідея дуже непогана цікаво тільки, наскільки міцні ці склянки. 
Газована вода    прохолодний напій з мінеральної або звичайної ароматизованої води, насиченої вуглекислим газом.
Природна газована вода відома з найдавніших часів і використовувалася в лікувальних цілях. Однак вона коштувала дуже дорого і до того ж швидко видихалася. Тому пізніше були зроблені спроби штучно загазовувати воду. Спосіб отримання штучної газованої води був відкритий англійським хіміком Йозефом Прістлі. Після експериментів з газом, що виділяється при бродінні в чанах пивоварного заводу, він сконструював апарат, що дозволяє з допомогою насоса насичувати воду "вуглекислими" бульбашками. У 1772 році Прістлі продемонстрував свій винахід Колегії фізиків в Лондоні.
У 1810 році в Америці було зареєстровано патент "на засоби масового виготовлення імітованих мінеральних вод". А в 1832 році був винайдений перший автомат для продажу газованої води. Його винахідник Якоб Швепп для здешевлення виробництва  води став застосовувати для газування звичайну харчову соду і газовану воду стали називати "содова".
 В дореволюційній Росії пляшкова газована вода вважалася напоєм «панським» і дуже дорого коштувала.  Одним з виробників такої води  був петербурзький ресторатор. Пізніше з'явилися і вуличні автомати з продажу газованої води.
До речі, агрегат, який торгує водою, зявився ще двадцять одне століття тому в Єгипті. Його винайшов Герон Александрійський.
Вуглекислий газ в складі штучної газованої води, яка сьогодні стоїть на прилавках наших магазинів, використовується як консервант і позначається на упаковці під кодом Е290.
Гарячий шоколад 
Стародавні Майя робили  гарячий шоколад – вони додавали в нього перець і кукурудзу. Залишки напою в знайдених археологами чашках показали, що це було в 5 столітті нашої ери. Відбувалося це наступним чином. Плоди какао роздрібнюють до пастоподібного стану, після чого змішувалися з водою, гірким перцем, кукурудзою та іншими спеціями. Приблизно три тисячі років тому, були винайдені й інші ласощі, що тепер нерозривно пов'язані з шоколадом. Давні єгиптяни випадково змішали мед, інжир і горіхи – і стали власниками найперших у світі цукерок.
Морозиво
Батьківщина морозива Китай. В Європу секрет крижаних ласощів доставив знаменитий італійський мандрівник Марко Поло, який спробував морозиво на одному з бенкетів на честь підкорювача Китаю, онука монгольського великого хана. Сталося це в тринадцятому столітті. І привезений з-за моря рецепт «лимонаду» (так італійські кулінари назвали морозиво) миттєво став улюбленим  у італійців.
Чому ж «лимонад»? Все просто вперше італійське морозиво виготовлялося із замороженого лимонного соку. Це потім вже заповзятливі кухарі стали пропонувати крижані кульки зі смаком ванілі, меду та вина.
До речі, італійці придумали і спосіб збереження морозива тепер не потрібно було бігати за льодом в гори, достатньо було спуститися в глибокий холодний льох, де навіть у спеку морозиво не тануло.
«Кока-Кола».  В 1886 році доктор і фармацевт Джон Пембертон   намагався приготувати мікстуру на основі витяжки з листів південноамериканської рослини кока й африканських горіхів кола, що володіють тонізуючими властивостями. Він  спробував готову мікстуру й зрозумів, що вона має гарний смак і може допомогти людям, що страждають від втоми, стресу й зубного болю. Фармацевт відніс сироп у найбільшу аптеку міста Атланти. У той же день були продані перші порції сиропу.
Однак напій Coca-Cola з’явився в результаті недбалості. Випадково продавець, що розбавляв сироп, переплутав крани й налив газовану воду замість звичайної. Суміш, що вийшла, і стала "кока-колою».  Нині кока-колу роблять і п’ють в 200 країнах світу.
Високі підбори
Про шкоду високих підборів учені говорять давно. Подовживши ноги за допомогою такого пристрою, жінки і дівчата  переносять вагу тіла на пальці ніг, що провокує розвиток хвороб та утворення шишок на пальцях. Достатньо взути підбори заввишки 7 см,  щоб кров'яний тиск в пальцях зріс на 70%.
Пластик
Кожен житель Землі використовує в середньому близько 500 пластикових пакетів на рік.
Утилізація пластика  стала однією з причин глобального потепління.  Ця упаковка становить близько 10 % всього сміття, виробленого людством, а спалювання її веде до величезних викидів в атмосферу парникових газів. Природний розпад поліетилену та інших пластиків забере століття, оскільки у природі немає бактерій, здатних переробляти  такі сполуки.
Також численні дані досліджень говорять про шкоду пластикових пляшок, харчових контейнерів та інших предметів, з якими жителі Землі щодня стикаються в побуті. Так, тривале зберігання продуктів харчування в пластиковій упаковці приводить до запальних процесів в шлунково-кишковому тракті і навіть масових отруєнь.
  Застібка-липучка
1948 рік. Швейцарія. Альпи. Інженер Георг де Местраль, гуляючи з собакою в горах, помітив, що його чотириногий кудлата супутниця міцно застрягла в кущах репяха. Щоб звільнити з «полону» собаку, господареві потрібно було  докласти чимало зусиль. Він був здивований тим, наскільки міцно якийсь чагарник закріпив у своїх «лапах» досить сильну тварину. І його осяяла думка використовувати таке кріплення на практиці. Ним була придумана нова, по тим часам, конструкція, що в перекладі з англійської означає гачки та петлі. Принцип роботи  зрозумілий гачки зачіпають петлі, і виходить досить міцне зєднання. Але зареєстрував свій винахід швейцарець лише 10 років потому. І досі цей простий спосіб з’єднання залишається одним з найбільш зручних і улюблених в народі.
Парасоля
Ми звикли до  парасоль засобу, що захищає нас від дощу чи сонця та  виконує роль тростини.
Батьківщина парасольки Китай або Єгипет, де вона зявилася практично одночасно у XI столітті до нашої ери у вигляді віяла для вельмож. Цікаво, що парасоля представляла  собою набір піря (або пальмових гілок) на довгій ручці і важила більше 2-х кілограмів. Тривалий час парасолі використовували, в основному,  як захист від сонячних променів і лише у XVIII столітті вони були випробувані як засіб від дощу. До того часу вони вже були розкладними. Сьогодні винахідники довели конструкції парасольок до повних автоматів. Але головне, чим привабливі парасольки, так це своєю колірною різноманітністю.
Пральна машина
   До того, як з’явилися пральні машини, білизну вдома прали у дерев’яній або оцинкованій ванні.  Її терли на рифленій пральній дошці.  Одну з перших пральних машин сконструював Гамільтон Сміт у США, у 1858 році. Ця машина керувалася рукояткою, яка обертала лопасті, розташовані всередині балії. Була й інша пральна машина, яка імітувала прання на пральній дошці. Але всі ці машини не користувалися успіхом. Білизна часто заплутувалася, зав’язувалася вузлом або рвалася. У 1907 році була винайдена пральна машина з мотором. До 1912 року майже всі домашні пральні машини приводилися до руху електрикою.


Немає коментарів:

Дописати коментар