середу, 8 квітня 2020 р.


Доброго дня, дорогі учні 10 класу!
Пропоную наступний матеріал за темами уроків 481-489 «Практична робота. Догляд за овочевими культурами»
Уважно прочитай матеріал та  виконай завдання!


Для того щоб виростити сільськогосподарську продукцію необхідно мати відповідні знання, уміння. На попередніх уроках ми з вами вже ознайомились з поняттями, які стануть першими кроками у вирощуванні овочевих рослин. Так, ми з'ясували, як треба підготувати грунти, як правильно висівати овочеві культури, дізналися звідки прийшли до нас овочі. Наступними кроками вивчення овочівництва є знання та поради щодо догляду за овочевими культурами, пошук інформації у літературних джерелах як використовують овочі в українській традиційній кухні.
А зараз, повторимо попередній матеріал. У зошитах занотуйте сьогоднішню дату, запишіть тему уроку та дайте відповідь на такі запитання:
1 . Які овочі визнаєте?
2. Звідки прийшли до нас такі овочі як картопля та томати?
3. Назвіть сорти які вирощують на нашій території.
А тепер згадаємо матеріал про те, як правильно висівати насіння овочевих культур.
Семена  перед  посівом   калібрують,   проводять  обробку  мікроелементами  й протравляння. Сіють одночасно з ранніми зерновими культурами. Семена висівають овочевими сівалками із шириною міжрядь 45 см при ширині смуг 6..8 см. На легких торф'яних грунтах можна сіяти рядковим способом з міжряддями 45 см. Висівають насіння на глибину 3...4 см по 6...7 кг на 1 гектар. Після посіву насіння поле коткують, щоб вирівняти грунт і ущільнити його, що дає можливість підняти вологу до насіння і прискорити їх проростання.
Пам’ятайте правила безпечної праці та особистої гігієни!
1.     Перед початком виконання робіт надіти халат або фартух. Вони мають бути зручними в роботі  і не заважати рухам.
2.     Волосся сховати під берет чи хустину.
3.     Працювати тільки в рукавичках.
4.     Не можна заколювати одяг шпильками, булавками, голками, зберігати в кишенях гострі предмети.
5.     Виконувати тільки ті види робіт, що доручає вчитель (якщо працюєте вдома – виконувати посильну і добре знану роботу)
6.     За виявлення неполадок, несправностей обладнання,  інструменту, знарядь праці негайно припинити роботу.
7.     Колючі і ріжучі знаряддя праці слід переносити й розміщувати гострими частинами вниз, а передавати – різальною частиною  “до себе”.
8.     Після закінчення роботи почистити інструмент, скласти його у відведене місце.
9.      Привести себе та робочий одяг в порядок. Вимити з милом руки, обличчя. Особливу увагу слід звернути на чистоту нігтів.
10.                        За незначних поранень рану обробити пероксидом водню, змастити йодом і забинтувати стерильним бинтом.

А зараз, увага, нова інформація!
Як правильно доглядати за сходами буряка та моркви!
Читайте уважно!

Після появи сходів буряка необхідно спушити міжряддя. Глибина першого розпушування - 5...6 см. З появою в рослин першої пари дійсних листів проводять другий раз розпушування, міжрядь. У цей же період посіви проривають, залишаючи відстань - між рослинами 4...5 см. Після проривання рихлять міжряддя на глибину 6-8 см. Коли товщина коренеплоду досягає 1,5 см. і більше, проводять вторинне проривання посівів.
Відстань між рослинами залишається 8...10 см. Після кожного дощу необхідно розпушувати фунт міжрядь.
Семена моркви проростають протягом 8-10 днів. Тому догляд за посівами потрібно починати ще до появи сходів: знищити молоді сходи бур'янів і розпушити кірку легкими боронами.
Після появи сходів необхідно ще раз провести боронування в період утворення 2-3-го сьогодення листа. Подальший догляд за морквою - це розпушування грунту в міжряддях, прополка бур'янів у смугах. Крім механічної прополки, застосовується й хімічна прополка бур'янів з використанням гербіцидів.
А тепер цікава інформація!
 Овочі є джерелом вітамінів, які позитивно впливають на обмін речовин, фізіологічні функції й підвищення захисних властивостей організму.
Аскорбінова кислота підвищує стійкість до багатьох хвороб, цинги (ясен зубів), зменшує вміст холестерину в крові.
Вітамін А (каротин) нормалізує зір і процеси росту.
Вітаміни групи В дуже важливі для вагітних жінок.
Вітамін РР (нікотинова кислота) стимулює роботу органів травлення, нервової системи.
Овочі є джерелом біологічно активних речовин. Ефірна олія поліпшує смак, підвищує апетит, покращує травлення. Пектинові речовини мають радіопротекторні властивості. Клітковина покращує процес виведення шкідливих речовин з організму. Мінеральні солі, зокрема заліза, входять до складу крові (капуста, шпинат, морква); кальцій зміцнює скелет (кріп, капуста, морква).
Систематичне вживання овочів має також профілактично - лікувальну роль, а саме:
- цибуля, часник, хрін, редька містить фітонциди, які вбивають шкідливі мікроорганізми;
- капуста, зелені овочі - корисні при лікуванні недокрів'я, атеросклерозу, ожиріння, онкологічних хвороб;
- коренеплоди регулюють кров'яний тиск (соловий буряк який містить антоціан).
«В овочі сили великі» - так визначено їхнє значення в «Ізборнику Святослава» - творі, що вважається першою енциклопедією. Сказано це ще ХІ столітті, однак останні дослідження вчених цілком підтверджують правоту стародавнього трактату.
Мінімум калорійності плюс максимум біологічної цінності - говорить одна з перших заповідей сучасної науки про раціональне харчування.

Домашнє завдання!
1. Знайди  інформацію у літературних джерелах як використовують овочі в українській традиційній кухні. Запиши рецепт традиційного українського борщу, вкажи, які овочі входять до складу борщу.
2. Знайди та запиши 5 загадок про овочі.
Бажаю успіху в роботі та здоров’я!


Немає коментарів:

Дописати коментар