Доброго
дня, дорогі учні 10 класу!
Пропоную наступний матеріал за темами уроків 481-489 «Практична
робота. Догляд за овочевими культурами»
Уважно прочитай матеріал та
виконай завдання!
Для того щоб виростити сільськогосподарську продукцію необхідно
мати відповідні знання, уміння. На попередніх уроках ми з вами вже ознайомились
з поняттями, які стануть першими кроками у вирощуванні овочевих рослин. Так, ми
з'ясували, як треба підготувати грунти, як правильно висівати овочеві культури,
дізналися звідки прийшли до нас овочі. Наступними кроками вивчення овочівництва
є знання та поради щодо догляду за овочевими культурами, пошук інформації у
літературних джерелах як використовують овочі в українській традиційній кухні.
А зараз, повторимо попередній матеріал. У зошитах занотуйте
сьогоднішню дату, запишіть тему уроку та дайте відповідь на такі запитання:
1 . Які овочі визнаєте?
2. Звідки прийшли до нас такі овочі як картопля та томати?
3. Назвіть сорти які вирощують на нашій території.
А тепер згадаємо матеріал про те, як правильно висівати насіння
овочевих культур.
Семена перед посівом
калібрують, проводять обробку
мікроелементами й протравляння.
Сіють одночасно з ранніми зерновими культурами. Семена висівають овочевими
сівалками із шириною міжрядь 45 см при ширині смуг 6..8 см. На легких торф'яних
грунтах можна сіяти рядковим способом з міжряддями 45 см. Висівають насіння на
глибину 3...4 см по 6...7 кг на 1 гектар. Після посіву насіння поле коткують,
щоб вирівняти грунт і ущільнити його, що дає можливість підняти вологу до
насіння і прискорити їх проростання.
Пам’ятайте правила
безпечної праці та особистої гігієни!
1.
Перед початком виконання робіт надіти халат або фартух. Вони мають бути
зручними в роботі і не заважати рухам.
2.
Волосся сховати під берет чи хустину.
3.
Працювати тільки в рукавичках.
4.
Не можна заколювати одяг шпильками, булавками, голками, зберігати в кишенях
гострі предмети.
5.
Виконувати тільки ті види робіт, що доручає вчитель (якщо працюєте вдома –
виконувати посильну і добре знану роботу)
6.
За виявлення неполадок, несправностей обладнання, інструменту, знарядь
праці негайно припинити роботу.
7.
Колючі і ріжучі знаряддя праці слід переносити й розміщувати гострими частинами
вниз, а передавати – різальною частиною “до себе”.
8.
Після закінчення роботи почистити інструмент, скласти його у відведене місце.
9.
Привести себе та робочий одяг в порядок. Вимити з милом руки, обличчя.
Особливу увагу слід звернути на чистоту нігтів.
10.
За незначних поранень рану обробити пероксидом водню, змастити йодом і
забинтувати стерильним бинтом.
А
зараз, увага, нова інформація!
Як
правильно доглядати за сходами буряка та моркви!
Читайте
уважно!
Після появи
сходів буряка необхідно спушити міжряддя. Глибина першого розпушування - 5...6
см. З появою в рослин першої пари дійсних листів проводять другий раз
розпушування, міжрядь. У цей же період посіви проривають, залишаючи відстань - між
рослинами 4...5 см. Після проривання рихлять міжряддя на глибину 6-8 см. Коли
товщина коренеплоду досягає 1,5 см. і більше, проводять вторинне проривання
посівів.
Відстань між рослинами залишається 8...10 см. Після кожного дощу
необхідно розпушувати фунт міжрядь.
Семена моркви проростають протягом 8-10 днів. Тому догляд за
посівами потрібно починати ще до появи сходів: знищити молоді сходи бур'янів і
розпушити кірку легкими боронами.
Після появи сходів необхідно ще раз провести боронування в період
утворення 2-3-го сьогодення листа. Подальший догляд за морквою - це
розпушування грунту в міжряддях, прополка бур'янів у смугах. Крім механічної
прополки, застосовується й хімічна прополка бур'янів з використанням
гербіцидів.
А тепер цікава інформація!
Овочі є джерелом вітамінів, які позитивно впливають на
обмін речовин, фізіологічні функції й підвищення захисних властивостей
організму.
Аскорбінова кислота підвищує стійкість до
багатьох хвороб, цинги (ясен зубів), зменшує вміст холестерину в крові.
Вітамін
А (каротин) нормалізує зір і процеси росту.
Вітаміни
групи В дуже важливі для вагітних жінок.
Вітамін
РР (нікотинова кислота) стимулює роботу органів травлення, нервової системи.
Овочі є джерелом біологічно активних
речовин. Ефірна олія поліпшує смак, підвищує апетит, покращує травлення.
Пектинові речовини мають радіопротекторні властивості. Клітковина покращує
процес виведення шкідливих речовин з організму. Мінеральні солі, зокрема
заліза, входять до складу крові (капуста, шпинат, морква); кальцій зміцнює
скелет (кріп, капуста, морква).
Систематичне
вживання овочів має також профілактично - лікувальну роль, а саме:
-
цибуля, часник, хрін, редька містить фітонциди, які вбивають шкідливі
мікроорганізми;
-
капуста, зелені овочі - корисні при лікуванні недокрів'я, атеросклерозу,
ожиріння, онкологічних хвороб;
-
коренеплоди регулюють кров'яний тиск (соловий буряк який містить антоціан).
«В овочі сили великі» - так визначено їхнє
значення в «Ізборнику Святослава» - творі, що вважається першою енциклопедією.
Сказано це ще ХІ столітті, однак останні дослідження вчених цілком
підтверджують правоту стародавнього трактату.
Мінімум калорійності плюс максимум
біологічної цінності - говорить одна з перших заповідей сучасної науки про
раціональне харчування.
Домашнє завдання!
1. Знайди інформацію у
літературних джерелах як використовують овочі в українській традиційній кухні.
Запиши рецепт традиційного українського борщу, вкажи, які овочі входять до
складу борщу.
2. Знайди та запиши 5 загадок про овочі.
Бажаю успіху в роботі та здоров’я!
Немає коментарів:
Дописати коментар