Доброго
дня, дорогі учні 10 класу!
Пропоную матеріал за темами уроків 453-470
«Грунти. Підготовка грунтів до
висівання овочевих культур»
Уважно
прочитай матеріал та виконай завдання!
Важливим елементом системи
землеробства є система обробітку ґрунту. Значення механічного обробітку ґрунту
зумовлене дією на всі його властивості та наявність у ньому земних факторів
життя рослин, які визначають родючість. Неправильно проведений обробіток ґрунту
завдає йому значної шкоди, знижуючи потенційну й ефективну родючість.
Спостереженнями вчених встановлено рівні впливу на врожайність вирощуваних
культур агротехнічних заходів при сумісному їх застосуванні: удобрення ґрунту
-- 50, обробіток -- 20, сорти -- 10, захист від шкідливих організмів -- 20%.
Система обробітку ґрунту під овочеві
культури майже така, як і під польові. При цьому слід брати до уваги те, що
овочеві культури утворюють велику вегетативну масу і порівняно невелику
кореневу систему. Це зумовлює значно більшу вимогливість їх до родючості і
вологості грунту. Деякі овочеві культури мають дрібне насіння, яке висівають на
глибину 0,2-2 см. Тому для них треба старанно обробляти верхній шар грунту.
Насіння окремих культур містить ефірну олію, внаслідок чого погано вбирає
вологу і повільно проростає (сходи з'являються на 10-20-й день після сівби). За
цей період з'являється багато бур'янів, які швидко переростають культури та
пригнічують їх. Все це свідчить про те, що основним завданням системи обробітку
грунту в овочевих сівозмінах є створення глибокого орного шару, посилення
аерації, нагромадження достатньої кількості поживних речовин, зменшення
забур'яненості полів, знищення шкідників і збудників хвороб, а також
вирівнювання поверхні грунту. Лише такий обробіток грунту сприяє дружному
проростанню насіння, росту і розвитку рослин та забезпечує високу врожайність
овочевих культур.
Деякі овочеві культури (коренеплоди,
цибуля, часник, хрін, катран) формують продуктивні органи в грунті, тому для
інтенсивного росту й утворення якісної товарної продукції необхідні глибока
оранка і розпушування грунту. Під час обробітку загортаються рослинні рештки
попередників і органічні добрива, знищуються бур'яни, шкідники і збудники
хвороб, створюються сприятливі умови для мікробіологічних процесів у грунті.
Розвиток кореневої системи овочевих культур значною мірою залежить від стану
грунту. Чим краще розроблений грунт, тим сприятливіші умови для її розвитку.
Залежно від грунтово-кліматичних умов зони,
агробіологічних особливостей культур, попередника, механічного складу і стану
грунту, а також забур'яненості полів і строку сівби система обробітку може бути
різною.
Грунт під овочеві культури починають
обробляти восени, відразу після збирання попередника. На полях, засмічених
одно- і дворічними бур'янами, проводять дискування на глибину 7-8 см, а на
засмічених коренепаростковими бур'янами (осотом, березкою польовою та ін.)
лущення роблять два рази: перше - дисковими лущильниками на глибину 7-8 см, а
другий (через 10-15 днів) - лемішними на глибину 14-16 см. Своєчасне лущення
створює сприятливі умови для проростання бур'янів, які знищують зяблевою
оранкою.
Для вирівнювання поверхні грунту в умовах
зрошування 1-2 рази за ротацію сіво зміни проводять експлуатаційне планування
планувальниками П-2,8, ПА-3, П-4. Глибина зняття шару грунту не повинна
перевищувати 5-7 см.
Поля, засмічені пирієм повзучим, лущать
також два рази: перший - лемішними лущильниками на глибину залягання кореневищ,
другий - через 10-15 днів (як тільки на поверхні грунту з'являться шильця
пирію) дисковими лущильниками у двох напрямах, щоб добре порізати кореневища.
Після з'явлення проростків поле орють глибоко плугами з передплужниками.
Передплужники встановлюють на 2-3 см глибше, ніж при лущенні. При такому обробітку
грунту кореневища загортаються на глибину і гинуть.
Зяблеву оранку під овочеві культури
проводять плугами з передплужниками. Глибина її залежить від типу грунту і
товщини гумусового горизонту. За даними науково-дослідних установ, збільшення
глибини зяблевої оранки до 35-45 см позитивно впливає на знищення бур'янів, а в
окремих випадках і на врожайність овочевих культур. Післядія глибокої оранки
проявляється протягом кількох років.
На грунтах з глибоким гумусовим горизонтом
ефективна пошарова оранка з одночасним внесенням органічних добрив; 1-2 рази за
ротацію оранку проводять на глибину 35-50 см. Це зменшує забур'яненість
верхнього шару грунту, сприяє нагромадженню у ньому вологи, стимулює
мікробіологічні процеси та створює сприятливі умови для розвитку кореневої
системи рослин. Якщо грунт пересушений, перед оранкою поле поливають (400-600
м3/га води). Грунти з неглибоким орним шаром (підзолисті) орють на всю глибину
з одночасним поглибленням на 10-15 см. Під оранку вносять мінеральні та
органічні добрива.
Для вирівнювання і очищення
верхнього шару грунту від бур'янів, нагромадження в ньому вологи та поживних
речовин велике значення має напівпаровий обробіток. Суть його полягає у
проведенні ранньої зяблевої оранки з боронуванням і коткуванням у строки, коли
температурні умови сприятливі для проростання насіння бур'янів. Через 10-15
днів після зяблевої оранки, як тільки з'являться сходи бур'янів, проводять
культивацію на глибину 6-8 см з одночасним боронуванням і коткуванням. За
літньо- осінній період потрібно провести 2-3 культивації. Щоб зменшити
запливання грунту, останню культивацію проводять без боронування і коткування.
Такий обробіток грунту найбільш доцільно застосовувати під дрібнонасінні
овочеві культури (моркву, петрушку, цибулю, буряки, редиску тощо). Під розсадні
культури при напівпаровому обробітку грунту культивації слід проводити на
глибину 10-12 см (на глибину висаджування рослин).
Щоб запобігти змиванню орного шару, на
схилах крутістю понад 2 градуси зяблеву оранку доцільно поєднувати зі щілюванням.
Заплавні грунти, які часто затоплюються паводковими водами, орють навесні в
міру їх підсихання.
Торфові та торфоболотні грунти орють на
глибину 30-35 см, а ті, що мають неглибокий орний шар, - на повну глибину з
грунтопоглибленням на 10-15 см раз у 2-3 роки. Оранку з грунтопоглибленням
краще проводити у літній період, щоб до замерзання звільнити верхній шар його
від шкідливих для рослин закисних сполук. Розпушують торфовища дисковими
знаряддями та звичайними боронами. Для поліпшення водно-фізичних властивостей
на торфовищах застосовують кротовий дренаж. Це посилює аерацію і
мікробіологічні процеси, що сприяє нагромадженню у грунті доступних для рослин
поживних речовин і підвищенню врожайності на 30-40 ц/га та більше.
На перезволожених грунтах під овочеві
культури застосовують профілювання площі - створюють грядки, гребені. Висота їх
за рахунок нарізання борозен досягає 20-25 см. При профілюванні відстань між
центрами гребенів становить 50-90, ширина грядок - 80-120 см. Профілювання
сприяє також скорішому просиханню і прогріванню грунту навесні.
Для повторних і літніх посівів
оранку проводять відразу після збирання попередників з одночасним боронуванням
і коткуванням. Запізнення з оранкою призводить до пересихання грунту.
Завданням весняного обробітку
грунту є збереження вологи, боротьба з бур'янами, створення сприятливих умов
для сівби і висаджування розсади, проростання насіння та інтенсивного росту і
підвищення продуктивності рослин. На грунтах, які швидко пересихають, його
починають з боронування зябу (закриття вологи) важкими боронами.
На добре підготовлених восени грунтах такі
культури, як горох, цибулю, редиску, петрушку, кріп, салат, висівають відразу
після боронування. Для кращого розпушування грунту агрегат комплектують з двох
рядів борін. При надмірному зволоженні, особливо на важких грунтах, весняний
обробіток починають з культивації зябу з боронуванням. Це сприяє кращому
прогріванню і підсиханню верхнього його шару. При потребі поверхню грунту
вирівнюють шлейф-боронами чи спеціальними вирівнювачами-волокушами. Гребенисту
поверхню грунту доцільно вирівнювати агрегатом, у якому в першому ряді
розміщують шлейф-борони, а в другому - зубові. Якщо грунт швидко підсихає,
агрегат для обробітку грунту комплектують з середніх або важких борін, шлейф-борін
і райборін. За 2-3 дні до сівби проводять передпосівну (4-6 см) культивацію з
одночасним боронуванням і коткуванням.
Вирівнюванням і розпушуванням верхнього
шару грунту створюються сприятливі умови для дружного проростання насіння та
приживання розсади.
Слід зазначити, що весняні культивації,
оранку і переорювання зябу проводять тільки в агрегаті з боронуванням, а при
потребі - і з коткуванням. Проведення цих операцій без боронування і коткування
призводить до утворення брил, що значно ускладнює сівбу і догляд за рослинами,
а також сприяє пересиханню верхнього шару грунту. На таких площах сходи
з'являються нерівномірні та зріджені.
Під пізні овочеві культури (огірки,
помідори, пізню капусту та ін.) після закриття вологи проводять ще 3-4
культивації з одночасним боронуванням і коткуванням. Кожну наступну культивацію
проводять через 10-12 днів (у період масової появи сходів бур'янів) після
попередньої. Передпосівну культивацію для дрібнонасінних культур роблять на
глибину 4-6 см, а для крупнонасінних - на глибину його загортання або
висаджування. Слідом за передпосівною культивацією проводять сівбу чи
висаджують розсаду. Запізнення з сівбою (навіть на 1-2 дні) призводить до
значної втрати грунтом вологи, що, в свою чергу, подовжує період з'явлення
сходів і є причиною поганого приживання розсади.
Особливо велике значення в передпосівному
обробітку грунту при сівбі дрібнонасінних культур має до- і післяпосівне
коткування. Воно сприяє ущільненню грунту, підняттю вологи у верхній шар та
з'явленню дружних і рівномірних сходів.
Завдання
1.Дай письмову
відповідь на питання:
Чи впливає якість
обробки грунту на врожайність овочевих культур? Чому?
2. Заповни таблицю
|
Тип грунту
|
Особливості обробку
|
1
|
Грунти з
глибоким гумусовим горизонтом (черноземи)
|
|
2
|
Торфяні грунти
|
|
Немає коментарів:
Дописати коментар