понеділок, 23 березня 2020 р.

Шановні батьки та учні 10 класу! Пропоную ознайомитися з матеріалами з предмету "Сільськогосподарська справа" самостійно та виконати завдання! Бажаю успіху!


ЦІКАВО ЗНАТИ! ПРОЧИТАЙ! ВИКОНАЙ ЗАВДАННЯ!
Залежно від особливостей будови і розмноження виділяють наступні види бур'яну:
1.     Паразити.
2.     Непаразити:
·         однорічні;
·         дворічні;
·         багаторічні.
Від конкретного виду буде залежати те, як позбутися бур’яну.
Паразити
До цього виду відносяться рослини, які не можуть існувати самостійно. В нашій місцевості найпоширенішими є повитиця і вовчок. Вони не мають власної кореневої системи і хлоропластів, а тому отримують поживні речовини тільки від рослини-хазяїна.
Бур’яни-паразити становлять велику небезпеку, бо можуть поширюватися по всіх посадках культурних рослин.


Непаразити
Бур’яни-непаразити не такі небезпечні, але боротьба з ними віднімає куди більше ресурсів. До цієї групи відносяться невибагливі рослини, які швидко проростають на полях та городах. Тим самим вони «забивають» корисні культури: конкурують із ними за світло, воду і поживні речовини.
Багаторічні
Найважче боротися із багаторічними бур’янами, які розмножуються за допомогою кореневої системи. Вони здатні виживати навіть у випадку регулярного знищення надземної частини.
БОРОТЬБА ІЗ БУР'ЯНАМИ НА ГАЗОНІ
У випадку з газоном бур’яни не є такою проблемою як в саду чи на городі. Завдяки тому що газон складається із одного виду, сторонні рослини помітні відразу, що дозволяє позбутися їх до того, як вони розростуться.
Головна особливість боротьби із бур’яном на газоні – точкові дії. Вам не потрібно прополювати цілі гектари і розприскувати гербіциди літрами. Достатньо зрізати шкідника під корінь чи обробити із пульверизатора.
БУР'ЯНИ НА ГОРОДІ
Якщо на газоні бур’яни – «косметична» проблема, то на городі вони є куди більшою небезпекою. Вони не просто знижують врожайність, але взагалі можуть призвести до загибелі культурних рослин.
На городі боротьба із бур’яном проходить глобально і систематично. Для цього окремо або комбіновано використовується:
• обробка ґрунту;
• прополка;
• використання гербіцидів;
• попередження росту шкідливих рослин (додаткові посадки, мульчування).


ФІЗИЧНА ОБРОБКА ҐРУНТУ
Найпростіший спосіб – обробка верхніх шарів ґрунту. Роблять це за допомогою ручних інструментів, мотоблоків, борін так, щоб глибина занурення робочої частини не перевищувала 10 см. Так земля буде залишатися рихлою, а тому позбутися бур’янів буде легко. При цьому насіння, яке залишається в ґрунті, не виноситься на поверхню і не проростає.
Рослини, які розмножуються за допомогою кореневої системи (пирій, мишій, осот), краще за все видаляти висушуванням. Землю не просто рихлять, але і перевертають. Так вона починає швидко втрачати вологу, і коріння висихає.
МЕХАНІЧНА БОРОТЬБА ІЗ БУР'ЯНАМИ
На невеликих ділянках краще за все боротися із бур’янами прополкою. Невелика трава видаляється із коренем. Вже великі рослини зрізають так, щоб не пошкодити кореневище. Ріст його швидко відновиться, але після повторного зрізання у бур’яну не вистачить сил для подальшого росту.
У садах, на межі городу, газонах менше всього сил та часу віднімає покіс бур’яну тримером. Бувають електротріммери для трави і бензотріммери.Єдиний нюанс: проводити його необхідно до дозрівання насіння, щоб випадково не поширити їх по більшій території.
Дещо екзотичним методом є використання вогню. Бур’яни починають проростати до появи сходів, і в цей момент їх можна спалити за допомогою паяльної лампи. Затримувати вогонь при цьому на одному місці надовго не можна, щоб не пошкодити посіви.
МУЛЬЧУВАННЯ
Світло життєво необхідне рослинам. Якщо обмежити його потрапляння, то бур’яни перестануть рости. Це можна зробити за допомогою мульчування. Для цього вам знадобиться компост, солома, тирса, кора, геотекстиль чи непрозора плівка. Ними укривається весь простір, вільний від культурних рослин. Такий метод не тільки пригнічує ріст бур’яну, але і допомагає зберігати вологу в засушливу пору.

ДОДАТКОВІ ПОСАДКИ
Ефективно пригнічують ріст бур’яну додаткові посадки. Цей метод полягає у висаджуванні на вільних ділянках (міжряддя, звільнені після збору врожаю місця) інших корисних рослин. Найбільш поширеними є салатні культури і зелень: латук, рукола, салат, кріп, петрушка. Також для цих цілей підходить капуста, буряк, квасоля.
Посів швидкозростаючих рослин: сидераті
Особливий вид додаткових посадок – посів сидератів.
В цьому випадку використовуються не тільки харчові культури. Найбільш поширені сидерати: люцерна, суданка, соя, пшениця, ячмінь. Їх висівають після збору основного врожаю, і тим самим не дають бур’янам розростатися на обробленій землі.
Сидерати заорюють дисковою бороною восени чи ранньою весною. Їх корені слугують добривом, а подрібненні стебла перетворюються в мульчуючий шар.

ХІМІЧНА ОБРОБКА БУР'ЯНУ ГЕРБІЦИДАМИ
У випадках, коли бур’ян поширився по всій ділянці, боротися з ними звичайними способами достатньо складно. Тут у фермера залишається один вихід – гербіцид. Так називаються хімікати, які створені спеціально для знищення бур’янів.
Суміш на основі гербіциду наноситься прямо на бур’ян. В цьому вам допоможе ручний обприскувач. Компанія «Foresta» пропонує на вибір 3 види обприскувачів:
1.     Пневматичні ранцеві обприскувачі – найпоширеніший тип. До них відносяться представники серії «Foresta HS». Підходять для обробки грядок не тільки від бур’янів, а й від шкідників.
2. Акумуляторні розпилювачі потужніші за пневматичні завдяки використанню силової установки. Так, модель «Foresta BS-80» дозволяє розприскувати розчин гербіциду на 2,5 м, що значно скоротить час обробки.
3. Найпотужнішими є мотооприскувачі («Foresta GS-355», «GS-650» и «GS-750»), оснащені бензиновими двигунами. З їх допомогою обробляють не тільки грядки, але й виноградники, садові дерева.
Гербіцид – це отрутохімікат, а тому при його використанні потрібно дотримуватись техніки безпеки. При самостійному приготуванні розчину, ні в якому разі неможна перевищувати рекомендоване дозування.
Найкращий результат показують гербіциди суцільної дії, але вони знищують не тільки бур’ян, а взагалі усі рослини, на які потрапляють. Саме тому потрібно акуратно проводити обробку, щоб не зачепити корисні культури.
ЕМ ПРЕПАРАТИ
Прихильники органічного землеробства активно використовують ЕМ-препарати. Це особливі концентрати, які містять мікроорганізми, а не активні речовини, як звичайні добрива. Бактерії «оздоровлюють» ґрунт, відновлюючи природний баланс, пригнічують розвиток хвороботворних мікробів.
ЕМ-препарати не можуть бути основним засобом для боротьби із бур’янами, але стануть непоганим помічником. Для початку проводиться прополка таким чином, щоб залишити частину пагону на поверхні. Після цього отримані «пеньки» засипають землею, і поливають розчином ЕМ-концентрату.
Мікроорганізми почнуть швидко розмножуватись і буквально з’їдять залишки бур’яну.
НАРОДНІ ЗАСОБИ
Альтернативою використанню отрутохімікатів можуть стати народні засоби. Найпопулярніші методи – розчини на основі оцту, соди, господарського мила. Вони впливають на бур’ян як гербіцид, але при цьому не такі шкідливі для здоров’я людини.
Розчин оцту готують із столового оцту і води, які змішують у відношенні 1:1. Потім додають 20-25 г лимонної кислоти (1 пакетик), 30 г спирту. Отримана суміш набагато дешевша за гербіцид, але не менш результативна.
Схожий ефект дає розчин 2 ст. ложки соди на 5 л води. Також в нього можна додати 20 грамів господарського мила, подрібненого на тертці. Така суміш може використовуватись не тільки проти бур’яну, але і грибкових захворювань, наприклад, борошнистої роси.
Популярним серед дачників є рецепт гербіцидного мила. Готується він на основі оцту (15-20%): на 1 літр оцту додають 150 г солі і 5 мл рідкого мила.
Працюють народні засоби завдяки високій концентрації в подібних розчинах основ і кислот.
ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІ МІРИ
Кожен знає, що найкраще лікування – це профілактика. Із бур’янами ситуація аналогічна: набагато легше попередити їх появу, ніж займатися боротьбою із ними.
До найефективніших заходів, які попереджують поширення бур’яну, відносять:
·         прополку шкідливих рослин до появи насіння;
·         знищення бур’яну не тільки на оброблюваній землі, а й на прилеглій території;
·         використання добре очищеного посівного матеріалу;
·         попередити занос насіння бур’яну зовні можна, якщо відгородити грядки і
квітник від домашніх тварин;
·         для газону найкраща профілактика – регулярне підстригання.
Пам’ятайте: головна ваша зброя – час. Використовуйте гербіциди і проводьте прополку вчасно, і зможете надовго забути про бур’яни!

ПРОДУМАЙ І ОБГОВОРИ ОТРИМАНИЙ МАТЕРІАЛ!
ЗАПОВНИ ТАБЛИЦЮ ЗА ПРИКЛАДОМ!

ФІЗИЧНА ОБРОБКА ҐРУНТУ

Найпростіший спосіб – обробка верхніх шарів ґрунту. Роблять це за допомогою ручних інструментів, мотоблоків, борін так, щоб глибина занурення робочої частини не перевищувала 10 см.
МЕХАНІЧНА БОРОТЬБА ІЗ БУР'ЯНАМИ


МУЛЬЧУВАННЯ


ДОДАТКОВІ ПОСАДКИ


ХІМІЧНА ОБРОБКА БУР'ЯНУ ГЕРБІЦИДАМИ


ЕМ ПРЕПАРАТИ

НАРОДНІ ЗАСОБИ


ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНІ МІРИ




Немає коментарів:

Дописати коментар